DIETA.infoblog.czBlog o dietách a hubnutí

Vegetariánství a hubnutí

Publikováno 28.06.2014 v 08:00 v kategorii Hubnutí, přečteno: 100x

Proč se někteří lidé rozhodnou být vegetariány? Největším mýtem a omylem je předpoklad ostatních, že se snaží zachránit tím mnohá zvířata, která jsou kvůli lidem masově zabíjena. Určitě to může být jeden z faktorů, ale často vegetariánům maso nedělá dobře, vidí v něm škodlivou složku pro naše tělo nebo jde jen o čiré přesvědčení. Co se vlastně může a nesmí jíst a jak to skloubit s hubnutím?

Jenom maso nebo vše živočišné?

Je třeba si ujasnit dva pojmy. Vegetarián, to je člověk, který nejí živočišné maso. Neuděláte mu tak radost řízkem nebo tatarákem, ale nepohrdne například vaječnou omeletou nebo krajícem chleba s máslem. Vegan, ten odmítá jakoukoliv potravinu která má v sobě i jen složku živočišného původu. Máslo, vajíčka nebo mléko tak na jeho talíř určitě nepatří. Vegetariánství a veganství tedy není jedno a to samé, ale je v tom zásadní rozdíl.


Hlavní složkou stravování u vegetariána jsou potraviny rostlinného původu. Současný trh nabízí dostatečný sortiment a široké možnosti. Přesto ale vegetariánství nezaručuje automaticky i hubnutí a pokles hmotnosti. Nemusíme jíst maso, ale konzumace výrobků z bílé mouky s obsahem cukru a tuku nám tak rozhodně na kilech neubere. Co tedy jíst, abychom se držely zásad zdravého stravování a kila šla dolů?


Pozor na nedostatek látek

Strava by měla být rozmanitá, a pokud jsme se rozhodli stát se vegetariány nebo jimi již jsme, nezapomínejme na důležité vitaminy a minerály. Maso je totiž důležitým zdrojem bílkovin a mnohých vitaminů, které klasická rostlinná strava nemusí efektivně nahradit. Proto se vyplatí konzumovat mléčné výrobky nebo nahrazovat maso luštěninami či sójovou alternativou, abychom tělu důležité bílkoviny násilně neodebrali.


Teď je na řadě volba potravin ve smyslu redukce hmotnosti. Na otázku jak zhubnout, je celkem snadná odpověď. Stačí lehce plánovat. Udělejme si takovou pyramidu. Jsme na jejím úpatí a máme tedy velmi široké možnosti. Tam se nacházíme ráno, tedy proč si ráno a v dopoledních hodinách nedopřát pokrmy, kde je i nějaký ten cukr. Ideální je ovoce, různé džusy nebo koktejly. V poledne přejdeme do jejího středu, kde se již poněkud výběr jídel redukuje. Cukry omezíme a orientujeme se spíše na bílkoviny. Sojové maso, zeleninová příloha. Odpoledne a večer jsme na vrcholu pyramidy. Tady se doporučuje jen zelenina nebo nízkotučné mléčné produkty.


Snadná zásada, snadné výsledky

Není to tak náročné. Jaké potraviny lze ale doporučit? Mezi nejvhodnější snídaňové variace patří domácí müsli bez cukru s ovocem či jen klasické ovesné vločky, hrst ořechů, rozinky a mléko nebo jogurt. Dobrou alternativou jsou ale i vajíčka, celozrnné pečivo s máslem a zeleninou nebo jogurt s ovocem. Na svačinu někomu může stačit jenom ovoce nebo zelenina. Dejte si ale například i sýr nebo si udělejte ovocný salát.


Oběd a večeře by neměl být tolik kaloricky, o večeři to platí dvojnásob. Doporučit lze převážně zeleninové saláty, sojové maso na mnoho způsobů, například k obědu oblíbené karbenátky nebo sojové plátky na přírodní způsob.

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?