DIETA.infoblog.czBlog o dietách a hubnutí

Šetřete se solí, vaše tělo vám poděkuje

Publikováno 20.10.2014 v 23:41 v kategorii Jídlo, přečteno: 98x

„Sůl nad zlato“, říká jedno staré české přísloví. Skutečně bývaly doby, kdy byla sůl velmi drahou a ceněnou látkou, která se do našich zemí musela zdaleka dovážet. Proto se s ní šetřilo. Dnes už rozhodně netrpíme nedostatkem soli a právě proto s ní často plýtváme. Přitom tím poškozujeme náš organismus.

Příliš velké množství přináší negativní důsledky

Pro lidský život je sůl nezbytná, ovšem měli bychom s ní zacházet velmi opatrně. Protože stejně jako nedostatek soli působí potíže, i její přebytek vytváří velké zdravotní problémy. Naše strava je organická. 

Pokud používáme některé anorganické přísady, musíme s nimi šetřit. Mají na organismus povzbuzující vliv. Jenže pokud je přijímáme v příliš velkém množství, mohou na náš organismu působit naopak velmi negativně. Co vlastně taková kuchyňská sůl v našem organismu vytváří, když ji dávkujeme v příliš velkém množství?


Hrozba pro ledviny i játra

Dráždí organismus a ztěžuje vylučování odpadních látek z těla ven. Zadržuje je v těle. Má přímou vazbu na nemoci ledvin. Pokud máte nemocné ledviny, velmi často se to projeví otokem. Ten vzniká při nadměrném množství soli vyskytujícím se v organismu. To je samozřejmě přímý důsledek příliš velkého solení. Velké množství chloridu sodného a sodíku pak svým působením v těle zabraňuje tomu, aby se močovina správně vylučovala z těla. 

Příliš velké množství soli také může podporovat revmatismus a vznik různých ekzémů. Sůl ve velkém množství má špatný vliv i na játra. U zvířat je prokázáno, že nadměrné solení způsobilo vylučování krystalků močoviny v játrech, což může vést až ke smrti. Nadbytek soli tělo vylučuje přirozeným způsobem pomocí ledvin a potem. Pokud dobře fungují žlázy s vnitřní sekrecí, nezůstává v těle příliš mnoho soli. Vylučování funguje dobře. Ovšem při dlouhodobém nadměrném požívání soli se rovnováha narušuje.


Omezte konzervovaná jídla, uzeniny i minerálky

Jak se vyhnout zdravotním problémům spojením s nadměrným množstvím soli v těle? Především šetřete v kuchyni se solí. Solte velmi málo a uvážlivě. Omezujte polotovary a instantní jídla, která obsahují velké množství soli, a to nejenom chloridu sodného, ale i dalších druhů konzervačních solí. Pokud jíte například konzervovanou zeleninu ve slaném nálevu, slijte nálev a zeleninu krátce opláchněte. Dejte pozor na uzeniny a konzervované masné výrobky atd., které obsahují velké množství soli. Také tvrdé nebo plísňové sýry, omáčky, kořenící směsi. 

To vše je potřeba konzumovat uvážlivě. Dokonce i některé minerální vody obsahují hodně sodíku, proto i na jejich přílišnou konzumaci je třeba dávat pozor. I tak jíme mnohem více soli než bychom potřebovali. Dospělému stačí cca 2-4 gram soli na den, ale přitom jíme až 16 gramů.

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?