DIETA.infoblog.czBlog o dietách a hubnutí

Raw strava: Jak s ní začít a jaké jsou zkušenosti vitariánů?

Publikováno 15.06.2014 v 00:00 v kategorii Hubnutí, přečteno: 113x

V poslední době je raw strava, tedy živá strava, velkým hitem. Vychází z toho, že se konzumují pouze čerstvé a syrové potraviny, tedy především ovoce a zelenina. Jaká má tato strava úskalí a jaké jsou zkušenosti strávníků, kteří na raw stravě žijí? Pokud byste případně chtěli živou stravu alespoň vyzkoušet, je dobré o ní nejprve něco vědět.

Na nový způsob stravování přecházejte postupně

Zásadou při přípravě pokrmů je, že jejich tepelná úprava nesmí přesáhnout 42–45 °C, aby se nezničily enzymy v potravě. Tedy nepřipadá v úvahu, vaření, dušení, pečení či smažení. V zásadě tedy jediný způsob, jak pokrmům přirozeně pomoci ke zpracování, je sušení, a to přírodním způsobem. 

Než se proto do vyzkoušení raw stravy pustíte, rozmyslete si, zda je pro vás přijatelné, že se tepelné úpravy jídla nadobro vzdáte. Pokud se do toho přesto chcete pustit, začínejte postupně. To znamená, že nejprve nahradíte pouze živou stravou jedno jídlo denně. Jakmile si na nový způsob stravování zvyknete, pokračujte dále a nahrazujte další jídlo. Takhle postupně přejdete na čistě živou stravu.


Rostlinná jídla nabízejí pestrost

Počítejte s tím, že jediný způsob zpracování potravy pro vás od této chvíle bude mechanický, tedy krájení, sekání, strouhání, míchání, pasírování, mletí, mixování. Za to v této oblasti se fantazii meze nekladou. Zkušení vitariáni, tedy lidé, kteří se stravují „živě“ už vědí, že se z ovoce a zeleniny dají připravit nejrůznější pokrmy. Není problém vyrobit z rostlinných zdrojů různá jídla včetně třeba knedlíků i těstovin jako jsou špagety, ale také sladkých zákusků, na nichž byste na první pohled ani nepoznali, že nemají s živočišným tukem, vajíčky a moukou vůbec nic společného. Vypadají naprosto skvěle a obstály by i před profesionálními cukráři. 


Ze začátku ale budete mít nejspíše pocit, že můžete tak maximálně chroupat syrovou zeleninu nebo nastrouhanou v salátu či pít ovocné a zeleninové šťávy. Ve skutečnosti je to ale jen malý zlomek toho, co se dá z ovoce a zeleniny připravit. Sežeňte si vitariánskou kuchařku, už jsou k dispozici i v češtině, a inspirujte se v ní. Objevíte nečekaně pestrý svět rostlinné stravy.


Zkušenosti? Více energie, méně únavy

Slibovali jsme ale zkušenosti lidí s živou stravou. Lidé, kteří tuto stravu konzumují už několik měsíců, se shodují na tom, že cítí příliv energie. Nejsou unavení, mají, jak říkají „čistou mysl“ a necítí těžko od žaludku. Někdo se dokonce nebojí říci, že má pocit „jakoby létal, ale ten kdo to nezažil, mu to stejně neuvěří“. Často uvádějí i menší spotřebu jídla, méně často za den a také menší porce. 
Jisté je, že výrazně odlehčíte trávení, protože nebudete konzumovat těžko stravitelný balast obohacený o průmyslově vyráběné chemické látky.

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?