Jak chutně a hlavně zdravě grilovat?
Publikováno 21.07.2014 v 00:00 v kategorii Hubnutí, přečteno: 86x
Zdravá strava jde velmi snadno přenést i do grilování. Mysleli jste si, že příznivci kvalitního stravování si nemohou udělat skvělé jídlo na grilu? Grilování patří mezi nejstarší úpravy pokrmů na světě. V současnosti jde ale spíš o oblíbenou společenskou událost. Pochutnejte si na grilovaném jídle, a přesto se nevzdalujte od zásad kvalitního stravování.
Od sladkého po slané
Grilování nabízí velmi rozmanité možnosti úpravy jídla. Počínaje sladkým ovocem, konče oblíbeným masem nebo naloženou zeleninou. A to vše může být uděláno v souladu se zdravými zásadami stravování. Máte-li možnost, nahraďte klasické vaření grilováním na zahradě. V dopoledních hodinách si můžete udělat sladké pokrmy. Oblíbené jsou různé recepty s využitím sezónního ovoce. Využití tak mohou najít maliny, jahody, meruňky, ale i jablka, rybíz a jiné. Nejčastěji je rozmělníme a opečeme. Následnou směs můžeme použít na pečivo a podobně. Lze je ale i různě dochucovat a kombinovat.
Lehký oběd nebo večeře
K obědu se rozhodně vyplatí použít nějaké maso na gril, ale nejlépe neupravené a bez marinád. Kupte si obyčejné syrové maso a upravíme si jej sami. Vyhněte se různým polotovarům a nepoužívejte ani připravené marinády. Vyzkoušejte nejlepší ochucení masa. Maso omyjeme a očistíme a posypeme drcenou solí a pepřem. Pro zvýraznění chuti lze lehce zaprášit paprikou nebo kari. Ke klasické soli a pepři se doporučuje přidat nějaká oblíbená bylinka, která maso nádherně provoní.
Pokud se vám zdá takto připravený pokrm příliš suchý, můžeme jej následně polít připraveným domácím dresinkem. Základem rozhodně není majonéza, ale nízkotučný jogurt, který můžeme dochutit například krájenou paprikou, solí a pepřem nebo přidáme opět nějaké čerstvé bylinky nebo jejich sušenou variantu. Doporučit lze i tzatziki.
Zakončíme to zeleninou
Nezapomínejme ani na oblíbenou zeleninu. Papriky, ale i například brambory, lilek, žampiony, rajčata, kukuřice, cibule a další možné varianty. Ideální je si zeleninu nakrájet a vložit do grilovací misky. Lehce osolit a opepřit, zakápnout olivovým olejem a grilovat. Nezapomínejme zeleninu občas promíchat. Variant je ale více. Můžeme si udělat klasické špízy nebo zeleninu nakrájet na plátky a grilovat na roštu.
Pár rád
Ať je vaším cílem hubnutí nebo jen zdravé grilování, nezapomínejte vždy rošty kvalitně očistit. Vyhnete se tak vzniku karcinogenních látek. Vyvarujte se ale i odkapávání přebytečného tuku na rozžhavenou plochu, kdy opět vznikají škodlivé výpary.
Komentáře
Celkem 0 komentářů