DIETA.infoblog.czBlog o dietách a hubnutí

Dietní a zdravé vaření - inspirujme se v evropských i cizokrajných kuchyních

Publikováno 22.11.2013 v 17:34 v kategorii Hubnutí, přečteno: 95x

Pro recepty na zdravé vaření můžeme zavítat i do evropských a cizokrajných kuchyní. Zkusme objevit některé dietní recepty ze zahraničí. Vaření a recepty nám mohou pomoci objevit nové poznatky o cizích kuchyních, jejichž jídelníček můžeme považovat za zdravý a inspirovat se jím.

Středomořská kuchyně: Nenasycené mastné kyseliny a jód

Jednou ze zdravých a propagovaných kuchyní je oprávněně kuchyň italská. V čem tkví její největší přínos z pohledu zdravé výživy? Její předností je především používání zdravého olivového oleje, který obsahuje hodně nenasycených mastných kyselin, hodně ryb a mořských živočichů obsahujících velké množství jódu nebo vitamínu B12. Rybí tuk je nedocenitelným zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin. Italská kuchyně nabízí rovněž velké množství čerstvé zeleniny jako zásobárnu mnoha vitamínů a minerálů. Právě tyto ingredience má společné s dalšími středomořskými kuchyněmi, například se španělskou či řeckou. Španělé mají ve zvyku místo mazání tuků chléb jen zakápnout pár kapkami olivového oleje, což také znamená první krok ke zdraví.


Itálie: Čerstvá a zapékaná zelenina a ryby

Zdravé vaření po italsku nabízí nejrůznější dietní recepty. Například ryba pečená s čerstvými bylinkami, salát caprese s rajčaty a bazalkou, zapečená plněná cuketa. Vaření a recepty jsou také poměrně jednoduché a nepříliš náročné na přípravu. Těstoviny, kterých nabízí až 400 druhů, se vyrábí z kvalitní mouky, která zaručuje správnou konzistenci těsta a výslednou chuť. Nevyskytují se zde těžká jídla náročná na trávení a velký přísun kalorií. Takže dopřejme si pravidelně italský jídelníček v podobě zeleninových salátů, zapékané zeleniny a různé úpravy ryb. Ze španělského jídelníčku můžeme zase vybrat zdravou a lehkou paellu z rýže a několika druhů masa nebo studenou polévku gazpacho z rajských jablek. V řecké kuchyni si vybereme musaku, nákyp z lilků a mletého masa.


Japonsko: Rýže a mořské řasy

Inspiraci v oblasti zdravého vaření najdeme i v cizokrajných kuchyních. Evropané našli zalíbení v japonském suši, jehož příprava a recepty jakoby byly vytvořeny přímo na míru poradců pro zdravou výživu. Rýže, mořská řasa a syrové ryby. Právě mořské řasy jsou vynikajícím zdrojem vlákniny na hubnutí, navíc mají i vysoký obsah minerálů, bílkovin a vitamínů. Velmi zdravým pokrmem je rýže, která je velmi lehce stravitelná, a proto vhodná do dietních receptů například i při potravinových alergiích. Pomáhá udržovat funkci ledvin, má vliv na snížení tlaku. Jídelníček je proto občas dobré tímto pokrmem oživit.

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?